Oleh Mohd Nazirul Afiq Ismail

Tanjung Malim, 6 September – Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI) hari ini menyerahkan dokumen berbentuk surat tawaran biasiswa melanjutkan pengajian peringkat Ijazah Doktor Falsafah kepada jaguh berbasikal trek Olimpik negara, Datuk Azizulhasni Awang.

Dalam satu sesi ringkas yang diadakan di Kampus Sultan Azlan Shah,  Proton City, Naib Canselor UPSI, Profesor Dato’ Dr. Md Amin Md Taff turut menyampaikan surat tawaran jawatan Pensyarah Universiti Gred DS45/51/53 kepada jaguh berbasikal trek negara itu.

Menurut Profesor Dato’ Dr. Md Amin  tawaran berkenaan adalah penghargaan pihak UPSI atas pencapaian cemerlang atlet Olimpik  yang melakar kejayaan dalam bidang sukan basikal trek di peringkat antarabangsa itu.

Beliau berkata Azizulhasni dipelawa melanjutkan pengajian pascasiswazah dengan tajaan Biasiswa Bitara Pasca Siswazah peringkat Sarjana selama dua tahun bernilai RM42,225.00  atau Doktor Falsafah (3 tahun) bernilai RM103,700.00.

“Penawaran insentif kecemerlangan itu ditawarkan secara terbuka bermula 1 September 2021 hingga 31 Disember 2024 . ” jelasnya ketika ditemui.

Tawaran itu, katanya, bagi membolehkan Azizulhasni memberi fokus dan tumpuan beliau meraih pingat emas pertama negara di Olimpik Paris pada 2024. 

Azizulhasni yang berjaya mengharumkan nama negara  menerusi acara sukan trek di Olimpik Tokyo 2020 itu dilihat terharu apabila diraikan pada sesi penghargaan tersebut.

Sementara itu,  Datuk Azizulhasni juga teruja dengan segala kemudahan  sukan yang ada di UPSI Sport City, Kampus Sultan Azlan Shah kerana ia memberikan  manfaat terhadap kemajuan sukan bukan sahaja untuk mahasiswa UPSI, malahan  masyarakat sekitar dan penggiat sukan seluruh negara.

Sejurus tamat sesi penyerahan  surat tawaran, Azizulhasni dibawa melawat Fakulti Sains Sukan dan Kejurulatihan, UPSI Sport City seterusnya disusuli sesi  perkongsian pengalaman kejayaan dalam bidang sukan, ‘From Zero To Hero’ secara dalam talian anjuran Fakulti Sains Sukan dan Kejurulatihan (FSSKj) dan Persatuan Sains Sukan.

Antara kisah yang memberi inspirasi ialah bagaimana kesungguhannya untuk bersaing dalam sukan dipelopori oleh masyarakat Eropah yang mempunyai kelebihan fizikal dan petua kejayaan 4D (Discipline, Determination, Dedication dan Direction) yang menjadi pegangan beliau.

By epena

e-PENA, Gapura Media UPSI

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Enjoy this blog? Please spread the word :)